Manual for installering og brug af AVG Antivirus

af Henrik Kløve & A.Behrendt
© Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt spywareinfo.dk.

OBS:
Denne hjemmeside er lavet i noget der kaldes frames (rammer) for at printe det ønskede ud, skal du markere den side du ønsker udskrevet, gå i filer - vælg udskriv - sæt prik i udskriv det markerede. Sørg for, at du ikke får bannerrammen, og menu rammen markeret. Der er 16 sider

AVG 7 Free Edition, er et af de bedste, gratis antivirus-programmer på markedet i dag.

Denne ”komme i gang” vejledning, sætter dig i stand til, at hente, installere og bruge programmet. Det er ikke en vejledning, udi alle programmets faciliteter, men blot en vejledning i, at sætte dig i stand til, dels at installere og dels at bruge programmet, i det omfang det er bydende nødvendigt.

01. Hent installations-filen HER, og gem den på dit skrivebord.

Scroll ned til nederst på siden og klik på linket markeret herunder.

OBS: Versionen af programmet kan være ændret, det sker hver gang nyeste version lægges til download. På de første par billeder kan du se version 8.0 - længere nede er fra tidligere version 7, dog kan du stadig følge manualen.

02. Når du har klikket på ovenstående link, inde på Grisoft´s hjemmeside, skal du vælge Gem, som vist herunder.

 

03. Vælg skrivebordet (markering 1) som det sted (destinationen) du vil gemme filen, lad filen beholde det navn (markering 2) den har, eller giv den et andet og klik på Gem (markering 3). 

04. I eksemplet herunder er der valgt, at gemme filen ved sit oprindelige navn og filen hentes nu ned. Bemærk fluebenet ud for Luk denne dialogboks, når overførslen er fuldført. Du kan nu lukke Internetsiden, og minimere overførselsboksen, som er vist herunder. Du har så mulighed for, at lave andre ting, mens filen hentes ned.

 

05. Når overførslen er fuldført, ligger filen på dit skrivebord og er klar til aktivering.

Når programmet er installeret, og computeren genstartet, kan filen slettes, da den ikke længere har nogen reel værdi, og programmet udskiftes jævnligt med en nyere version, som så lægges til download. Alternativt kan den gemmes et andet sted, efter dit valg. 

06. Nu skal programmet installeres på følgende måde: 

Dobbeltklik på filen, som er vist herover. Bruger du Windows XP/Windows 2000 og har du installeret henholdsvis Service Pack 2/Service Pack 4, vil du antageligt skulle klikke Kør i dialogboksen, som vist herunder. Gør blot det, i dette tilfælde.

07. Nu bliver du budt velkommen af program-installationen, og skal klikke på Next for at fortsætte.

08. Næste skærmbillede, er en præsentation af licensbetingelserne, som du bør læse grundigt. Klik derefter på Accept som vist herunder.

09. Du skal også acceptere, at du kun vil bruge programmet som privatperson på en privat computer, da det er dette licensen gælder. Erhvervskunder skal betale for brug af programmet, men får så til gengæld support med i købet. Klik på knappen Accept

10. Installationen går i gang:

Som det fremgår af billedet herunder, tjekkes systemets status nu. Der kontrolleres blandt andet for brugernavn. og der installeres nogle foreløbige filer. 

11. Et lille øjeblik efter, fortsættes der til skærmbilledet herunder. Som du vil kunne se, har installationen fundet dit Windows brugernavn og indsat det sammen med et licensnummer. Det eneste du skal gøre her, er at klikke på Next.

12. Installationen anbefaler, at du installerer på en forudbestemt placering - normalt C:\Programmer\Grisoft\AVG Free.

Foretrækker du en anden placering, skal du flytte prikken fra ”Standard installation” til ”Custom installation” og trykke på Next. 

I denne vejledning benyttes Standard installationen, og der skal blot klikkes på Next, som vist herunder og som fører til næste skærmbillede. 

13. Her har du mulighed for at kontrollere dine indstillinger for installationen, inden det rigtigt går løs. Klik på knappen Finish.

14. Der installeres nu, i henhold til de før valgte indstillinger. Gør ikke noget ved følgende skærmbillede, ud over at vente på det næste.

15. Installationen lykkedes succesfuldt, og er færdig. Klik på Ok, som vist herunder.

16. Er alt gået planmæssigt indtil nu, vil du nu kunne se følgende:

Programmet siger Tillykke, og fortæller, at AVG nu er korrekt installeret, samt lidt om mulighederne, med den opsætning, du nu skal i gang med. Klik på Next.

17. Her kommer første mulighed for, at få programmet opdateret, med de nyeste virus-definitioner. Klik på knappen Check for Updates, som vist herunder, for at kontrollere for opdateringer.

18. Du bliver her spurgt, hvordan du ønsker at opdatere, både nu og fremover.

I det følgende tages der udgangspunkt i, at programmet selv skal kunne hente sine opdateringer direkte på Internettet. Derfor skal der som vist herunder, sættes flueben i Do not ask for update source next time og derefter trykkes på knappen Internet

Maskiner som ikke har Internetforbindelse, bør også have et antivirus-program installeret, men kan jo ikke selv hente de seneste opdateringer. Derfor giver nedenstående dialogboks mulighed for, at installere fra en af brugeren, forudbestemt mappe på harddisken, et tilsluttet eksternt drev, eller noget helt andet.  

Er det den metode som skal anvendes, skal opdateringer hentes på en anden maskine, gemmes i en mappe til formålet og der skal klikkes på knappen Folder som er vist på billedet herunder. Der skal så henvises helt præcist til den placering, som denne første, men også kommende opdateringer, skal kunne installeres fra. 

19. Nu vil en evt. installeret firewall (undtaget Windows XP’s egen) spørge dig, om AVG må have lov at bruge Internetforbindelsen, hvilket der naturligvis skal svares ja til. Derefter vil programmet hente opdateringer og installere dem umiddelbart efter, som vist på de næste billeder. 

En opdatering er fundet. Klik nu på knappen Update, som vist herunder. 

 

20. Opdateringen hentes og installeres automatisk, umiddelbart efter.

 

21. Opdateringen er installeret og der skal trykkes på Ok eller ventes nogle sekunder på, at de to forreste ruder selv lukker, så du kan komme videre. 

22. De følgende skærmbilleder giver forskellige muligheder/tilbud, som der dog springes forholdsvist let hen over, i denne vejledning. Alle disse muligheder kan tilgås senere, når og hvis det ønskes. Klik på Next

23. Her er f.eks. en mulighed for, at lave såkaldte ”Rednings disketter”. De kan bruges, hvis det ikke skulle være muligt, at starte Windows normalt på grund af virus, og/eller til fjernelse af virus, uden at Windows (og dermed vira) er indlæst. Der skal så bootes (startes op) på disketterne, før tricket vil lykkes. Klik på Next, for at fortsætte nu og lav evt. disketterne senere. 

24. Her er vigtige oplysninger om, at uanset hvilket E-mail program du benytter, er den automatiske E-mail scanner blevet indstillet og aktiveret. Den vil fremover kontrollere både udgående og indgående E-mails. Klik på Next.

25. Her får du et tilbud om, at lade AVG scanne hele computeren igennem med det samme. Det venter du af praktiske grunde lige lidt med, og klikker i stedet på knappen Next 

Producenten af AVG vil gerne, at du lader dig registrere som bruger af programmet. Det er ikke nødvendigt, men måske er det alligevel værd at overveje, da der følger noget med.

Registrerede brugere vil have fuld adgang, til AVG free’s diskussions-forum og har dermed mulighed for, at stille spørgsmål og udveksle erfaringer, med andre AVG free brugere, verden over. Derudover får du mulighed for, at kunne modtage informationer og tilbud, om andre AVG free produkter. 

26. Beslutningen om registrering er din egen og kan tages senere. Derfor springer du lige over det i denne omgang og klikker blot på Next

Installation og opsætning er nu færdig, og programmet hævder, at din maskine nu er beskyttet mod virusangreb. Der oplyses også om vigtigheden af, at du husker at opdatere programmet regelmæssigt, for til hver en tid, at være beskyttet mod de nyeste vira. 

Her skal det passende nævnes, at programmet faktisk opdaterer sig selv, kort tid efter computerstart, hvis opdateringer vel at mærke er tilgængelige på det tidspunkt. Det vil tydeligt fremgå af skærmen når det sker. Er der ingen tilgængelige opdateringer, foretager programmet et nyt tjek efter opdateringer, ved næste start eller genstart.

Går der mere end et par dage eller tre, mellem du ser programmet hente automatiske opdateringer, anbefales det kraftigt du forsøger at opdatere manuelt. Det gøres ved at klikke på den store knap, med den blå tekst Check for Updates (lige til højre for knappen), mens du er i Test Centret.  

27. Selv om du ikke bliver bedt om at genstarte, anbefales det hermed at du gør det. Har du Windows98 vil du blive bedt om at genstarte. 

Klik på Continue… for at afslutte opsætningen. Tilbage på skærmen ses nu Test Centret og det bemærkes, nederst til højre i vinduet, at virus definitionen er fra d. 09-01-2006. Dette er datoen for oprettelse af filen, som blev kørt for at installere programmet. Efter genstart af computeren og genaktivering af Test Centret, vil den dato være ændret til den lige opdaterede version. Luk nu Test Centret og genstart computeren. 

28. Der er kommet et nyt ikon (markeret herunder) på dit skrivebord. Det må ikke forveksles med installationsfilen (ikke markeret), som nu kan slettes eller gemmes, hvis du ikke allerede har gjort det.

  

29. Dobbeltklikkes der på ikonet (omtalt herover), fremkommer følgende rude, som er Test Center og kommando-central for hele programmet. Datoen nederst til højre i vinduet er ændret, som nævnt før og viser nu datoen for den aktuelle virusdefinition. 

Du bør nu gennemføre en complet scanning, af computeren.

Klik på knappen Scan Computer (markeret) for at starte scanningen. 

30. Billedet herunder viser en scanning som har kørt i 10 sek. Det fremgår at der er scannet 938 filer, at der indtil videre ikke er fundet virus, og at filen der scannes i øjeblikket er msdatt.dll 

Der er mulighed for når som helst, enten at sætte scanningen på pause eller helt at stoppe den. Ingen af delene anbefales under denne vejledning. Lad scanningen køre færdig. 

I venstre side af Test Centret ses knapper til (nævnt oppe fra og nedefter); 

1: Kontrol Center…

2: Specielt, beskyttet lager til opbevaring af fundne vira…

3: Hjælp… (på engelsk)

4: Planlægning…

5: Guide til oprettelse af ”rednings disketter”…

6: Test resultater… 

Knappen Scan Selected Areas (kan ses på billedet herover) vælges, hvis der skal scannes på udvalgte placeringer. Det kunne f.eks. være en cd-rom, en ekstern harddisk, eller blot en bestem mappe eller fil på computeren. 

31. Billedet herunder, er det der helst skulle komme frem på skærmen, hver gang du har kørt en scanning med AVG. For som det tydeligt fremgår, blev der ikke ved denne scanning, fundet vira.

Tilfreds med det, kan der så blot klikkes på knappen Close, eller der kan ventes på, at ruden lukker selv, så også den bagvedliggende rude kan lukkes. 

32. Følgende er lavet med den kendte ”test-virus” Eicar, som du kan læse mere om, og som du kan finde her og selv eksperimentere lidt videre med. 

Skulle nedenstående billede dukke op, enten midt i en scanning, eller når du forsøger at åbne en fil du har liggende i gemmerne, eller når du f.eks. modtager en mail – så er der ballade… 

VIRUS FUNDET – hvad gør du så? 

Der er tre muligheder: 

Ignorere ved at klikke på knappen Ignore = ANBEFALES IKKE! 

Slette ved at klikke på knappen Delete file = ANBEFALES IKKE, medmindre du er helt sikker på, hvad du har med at gøre. Det kunne være en vigtig fil, som rent faktisk måske kunne gøres anvendelig igen. Forsøg derpå kan udføres ved, at følge anbefalingen herunder. 

Flytte til sikker placering ved at klikke på knappen Move to Vault = ANBEFALES!

I Virus Vault kan der arbejdes med filen uden risiko, og i visse tilfælde, er det muligt at rense en inficeret fil for virus, hvorefter den muligvis stadig er intakt, og kan gendannes. Klik derfor på Move to Vault.

  

33. Bekræft med et klik på knappen Yes, (billedet herunder) at det du ønsker er, at flytte filen til en sikker placering, hvor der kan arbejdes videre med den. 

 

34. Bekræftelse fra programmet om, at filen nu er flyttet til en sikker placering. Klik OK, som vist herunder. 

 

35. Via genvejen på skrivebordet, eller via Start > Alle programmer > AVG Free Edition > AVG Free Edition for Windows, åbnes nu Test Centret. Klik på knappen Virus Vault, for adgang til at arbejde videre med den fjernede virus.

 

36. I Virus Vault (herunder) ses nu den testvirus, som det blev valgt at placere der. For at finde ud af, om det kan lade sig gøre at rense filen og evt. gendanne den, klikkes der på Action i menuen. Dette åbner som i mange andre programmer, op for nogle forskellige muligheder. 

Fra toppen og ned; 

Se flere detaljer om den markerede fil i Vault…

Tøm Vault…

Forsøg at ”rense” den inficerede markering (nedtonet på billedet herunder)…

Slet den markerede fil…

Gendan den/de markerede fil/filer…

Gendan den/de markerede fil/filer som (bruges ikke)… 

I tilfældet her er der ikke mulighed for, at rense filen for virus, da det jo er selve filen, som er virus (testvirus). Derfor vælges det at slette den helt fra computeren, ved at vælge

Delete File(s) og bekræfte med et klik på Yes. 

37. Som det fremgår af billedet herunder, er Virus Vault nu tom og der findes ikke mere virus på maskinen. Vinduet kan blot lukkes for at fortsætte. 

 

Styresystemerne Windows XP og Windows ME, har begge indbygget systemgendannelses mulighed. Det vil sige der er mulighed for, manuelt at gendanne systemet som det var på et tidligere tidspunkt. Funktionen kan f.eks. bruges, hvis du har fået problemer, efter installation af et program og det ikke afhjælper problemet, blot at afinstallere programmet igen.

Nu kunne du så foranlediges til at tro, at du blot kunne have gendannet dig væk fra den virus. Men så enkelt er det desværre ikke. Faktisk er systemgendannelses muligheden i de tilfælde, hvor der har været virus i styresystemet, mere en ”fjende” end en ”ven”, da det er muligt at gendanne den virus, du lige møjsommeligt er sluppet af med.

Derfor anbefales det altid, at deaktivere systemgendannelsen, når virus er fjernet. Er du i tvivl om, hvordan du gør det, så kig her. Efter deaktivering af systemgendannelsen, skal computeren genstartes og du bør igen aktivere systemgendannelsesmuligheden, som trods alt er en ”ven” i nøden. 

Det var en grundlæggende gennemgang af programmet, som har mange andre brugbare funktioner.

Yderligere spørgsmål til programmet kan oprettes her

God fornøjelse med AVG antivirus og husk ALTID, at holde programmet opdateret.