Manual for installering og brug af Spy Sweeper version 5.2.3

af Anette Behrendt
© Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt.

OBS:
Denne hjemmeside er lavet i noget der kaldes frames (rammer) for at printe det ønskede ud, skal du markere den side du ønsker udskrevet, gå i filer - vælg udskriv - sæt prik i udskriv det markerede. Sørg for, at du ikke får bannerrammen, og menu rammen markeret. Der er 26 sider

Forord

Spy Sweeper er præmieret software, som effektivt og sikkert finder og fjerner spyware fra din computer. Beskytter dig mod tyveri af din identitet, mod browserhijackere (browser kaprere), hackere, keyloggers og trojaner. Vi har på Spywarefri testet dette program, og må sige, at vi er glædeligt overrasket over, så godt det fungerer. Spy Sweeper finder nogle ting, som de gratis programmer ikke finder. En stor fordel er, at Spy Sweeper også søger i temp filer - altså midlertidige filer, og det kender jeg ikke andre programmer, der gør. Det beskytter også mod trojanere, men lad være med afinstallere en eventuel trojanscanner. Et ægte trojan-program er beregnet til udelukkende at fange trojanere, og derfor også meget mere effektivt til dette. Det har til gengæld vist sig, at hvis du installerer Spy Sweeper, så behøver du ikke også at have alle de små gratis programmer på din maskine. I nogle tilfælde vil det endda konflikte. Hvis du f.eks. har installeret SpywareGuard, så bliver begge programmer forvirret over, hvem af dem som nu skal passe på din startside. Et andet sted, hvor du også kan finde en slags konflikt, er ved IE-Spyad. Det er ellers et dejligt lille program, som lægger mere end 7000 "grimme" URL-adresser ind i klassificeret zone. Spy Sweeper kan også finde nogle af disse URL-adresser, som ligger i klassificeret zone domains), og kalder dem så for snavs. Hvis du vælger at have IE-Spyad installeret, så skal du vide, at Spy Sweeper kan finde på at kalde det for snavs, så tjek det lige en ekstra gang. Står der i oplysningen, at den fil som findes ligger i domains, så behøver du ikke at få Spy Sweeper til at slette den, men til gengæld få den til at ignorere den.
 

Af fordele programmet har, kan jeg bl.a. nævne disse:

1. Et aktivt skjold, der advarer dig, når nogen prøver at lægge spyware på computeren.  
2. Alarm, når din startside forsøges ændret.
3. Advarsel, når en side lægger tracking-cookies på din pc. Kan frakobles/tilkobles efter lyst eller behov.
4. Nem at bruge.
5. Og ikke mindst, så kender den i skrivende stund ikke mindre end 112.832 infektioner (spyware).

Når du køber programmet via Spywarefri, får du tilsendt et link, hvor du skal hente programmet. Ønsker du en prøveversion, skal du klikke her

NB. Følger du installations vejledningen punkt 1-10 så behøver du egentlig slet ikke, at ændre nogen indstillinger. Programmet er forud indstillet til de bedste indstillinger. Du kan se på punkterne efter 10, hvis du ønsker at ændre/eller lære programmet at kende.

Et andet godt råd. Når du installerer nye programmer, er det bedst at deaktivere SpySweeper under denne installation. Det gør du ved at højreklikke i tray (nede ved uret) på ikonet for SpySweeper, og derefter vælger Shut down. Efter installation af dit nye program, genstarter du din maskine, og Spy Sweeper kører atter helt automatisk. Spy Sweeper SKAL også afsluttes, når du opdaterer ie-spyad samt SpywareBlaster. I modsat fald får du problemer, og kan ikke installere disse opdateringer.

 01. Klik på det downloadlink du har fået tilsendt, så bliver du ført ud til denne side. Klik på Gem for at gemme programmet på din maskine, klik på Kør for at køre og installere programmet straks. .

02. Du har nu fået et nyt ikon. Dobbeltklik på ikonet, for at begynde installationen.

03. Du får nu denne boks frem. Vælg Kør for at begynde installationen

 04. Du bliver budt velkommen, og får at vide, det er version 5.07.1608 som installeres. Klik på Next for at fortsætte

 05. Du skal nu til at finde din licenskode frem. Skriv koden i det markerede felt, og klik derefter på Next

06. Her bliver du tilbudt at hente program - og definitions opdateringer, før installationen påbegyndes. Klik på Chek for Updates

07. Du kan nu se, at der downloades (hentes) den nyeste version/definition. Vent til alt nyt er hentet hjem

08. Du vil endnu engang se dette billede herunder. Du kan se din licenskode. Klik på Next

09. Du bliver nu budt velkommen til installationen. Som du kan se, har du fået den nyeste version, efter der er opdateret. Klik på Next

10. Du bliver spurgt om der skal tjekkes for Software opdateringer, og du bliver bedt om, at fortælle din firewall, at den skal stole på SpySweeper. Dette kan du rolig tillade, hvis du da ikke allerede har tilladt det tidligere under installationen. Klik på Next

11. Du får nu dette billede som du ser herunder. Det er her du skal læse licensbetingelserne, og derefter bekræfte at du kan acceptere disse betingelser. NB. man bør altid læse licensbetingelserne, det er også heri, at der vil stå, hvis der installeres 3 parts programmer, man ikke selv har bedt om. Jeg accepterer denne licensbetingelse ved at sætte prik ved I accept the Agreement, og derefter klikke på Next. Du kan ikke fortsætte installationen før du har accepteret disse betingelser.

12. Sæt prik i Typical Installation, og klik derefter på Next.

13. Nu er de nødvendige oplysninger indsamlet. Klik på Install for at færdiggøre installationen.

14. Installationen er nu færdig, for at færdigøre/aktivere fuld beskyttelse, er der pr. standard sat et flueben i Yes, restart my compuer now (recommended). Klik på Finish, for at genstarte din computer

15. Du har fået et nyt ikon i tray (ved siden af uret) Dobbeltklik på dit nye ikon du ser herunder, for at indstille dit nye program.

16. Du kommer nu til hovedsiden af SpySweeper, og står i venstre side på Home. Som du kan se, kan du straks starte en scanning, ved at klikke på Start Full Sweep. Klik på knappen, hvis du straks ønsker at SpySweeper skal scanne din computer, og du ikke selv ønsker at indstille programmet yderligere. Du kan trygt bruge de indstillinger, som SpySweeper har sat som standard. Du kan også se, jeg har markeret den lille pil ud for den linje. Det betyder, at du kan klikke på pilen, og få flere muligheder frem. Prøv at klikke på pilen ned (med musen)

17. Som du kan se kan du lave en brugerdefineret scanning/Custom Sweep, eller en hurtig scanning/Start Quick Sweep.

18. Hvis du ønsker selv at indstille SpySweeper, skal du i venstre side klikke på ikonet Options. Du er på fanebladet Sweep, og skal nu sætte en prik i Custom Sweep og derefter klikke på Change Settings, for at ændre dine indstillinger.

19. Du bliver mødt af dette billede herunder. Som du kan se står jeg på menuen Where to Sweep og du kan se, at der er sat flueben ved den Denne computer. På den måde, er alle underliggende drev også markeret. Er der et drev du ikke ønsker scannet, skal du fjerne fluebenet ud for det pågældende drev.

20. Jeg står nu på menuen What to Sweep. Der er pr. standard ikke flueben ved System Restore folder (systemgendannelses mappen) samt Compressed files (zippede filer). Hvis du ønsker disse mapper scannet, skal du sætte flueben ud for dem. Har du købt virus beskyttelse, vil du også kunne scanne for virus, og sætte programmet til automatisk at fjerne det som det finder under scanningen.

21. Menuen Skip File Types: Her kan du tilføje fil-typer, du ikke ønsker scannet af en eller anden årsag. Du bliver rådet til aldrig at sætte *.exe - *.dll samt *.com ind på linjen, idet der ofte er infektioner i netop den type filer. Er der mere end en type fil, du ønsker at udelade fra scanningen, skal du mellem hver filtype, benytte dette tegn ; eller et komma.

22. Jeg er nu nået til den sidste menu Advanced Options. Herinde kan du vælge at sætte et flueben ud for Sweep for rootkits. Vælger du dette, skal du regne med, at scanningen tager meget langt tid. Dog vil jeg anbefale dig, at benytte den indstilling første gang du scanner, så du kan få evt. Rootkits fjernet fra din maskine.

23. Menuen Options fanebladet Schedule. Hvis du klikker på Add Scheduled Sweep, dukker der en ny dialogboks frem. Her kan du vælge, om du ønsker at planlægge en scanning

24. Du kan nu vælge mellem tre punkter.
      Full Sweep - her bruges SpySweepers standardindstillinger
      Quick Sweep - en hurtig scanning
      Custom Sweep - brugerdefineret scanning

Vælger du Custom Sweep vil du efter at have klikket på Next blive mødt af de billeder du kan se under punkterne: 19-22

25. Valgte du Full Sweep vil du få det billede herunder. Det kommer også hvis du har valgt Custom Sweep, men først efter du har været gennem punkterne 19-22. I denne boks kan du vælge hvilken måde du evt. ønsker SpySweeper skal scanne automatisk på. Du kan vælge at få scannet hver eneste dag, en fast ugentlig dag, eller bare en gang pr. mdr og sidst hver gang du logger på. Personligt vil jeg mene, at når du først har scannet din computer, så passer programmet så godt på dig, at en gang pr. uge eller pr. mdr. vil være tilstrækkeligt. Du kan også selv få lov til at vælge præcis hvilken dag I løbet af ugen, der skal scannes, samt tid på døgnet. Gør dine valg, og afslut med Finish

26. Menuen Options fanebladet Shields. Her har jeg ikke foretaget ændringer. Du kan her bestemme hvilke advarsler du ønsker vist.

27. Menuen Options fanebladet Always Apply. Det faneblad vender vi tilbage til senere. Lige nu har du ikke scannet endnu, så du vil ikke kunne finde nogen filer herinde. Se yderligere oplysninger i punkt 41.

28. Menuen Options fanebladet Update. Her er ingen ændringer. Her er sat flueben automatisk, så SpySweeper selv går på Nettet og henter opdateringer hjem til dig. Du kan godt selv prøve manuelt at klikke på knappen Update Spy Sweeper, for at tjekke om der er nye opdateringer.
NB. Hvis man har SpySweeper med antivirus, så er det vigtigt at sætte SpySweeper til at søge efter opdateringer hver time. Den er fra default sat til, kun at søge en gang om dagen, men da der kommer opdateringer til antivirusdelen mange gange dagligt, så er det vigtigt at ændre markeringen til Check houly - if you connect to the Internet using dial-up.

29. Menuen Options fanebladet Program.  Du kan sætte dine flueben som vist herunder. Jeg har ikke vinget Display splash screen samt Enable password proctection af. Du kan også se en knap, som hedder Report Potential Theat. Klik på denne knap, for at sende mistænkelig filer til undersøge hos Webroot.

30. Menuen Schields fanebladet Shields Summary Her kan du se hvilke skjolde der er aktive. Som du kan se, er Tracking Cookies nedtonet, hvilket betyder, at dette skjold ikke er aktivt. På de næste faneblade, kan du ændre disse indstillinger. Vi anbefaler dog, at du beholder de indstillinger, som SpySweeper har som standard. Du kan godt ændre indstillingerne, men hvis du mærker din maskine bliver sløv, bør du sætte dem tilbage som på billedet herunder.

31. Menuen Schields fanebladet Web Browser Her kan du sætte flueben som på billedet herunder, hvis du ønsker at aktivere skjoldet der beskytter dig mod Tracking cookies.

32. Stadig i menuen Shields fanebladet Web Browser. Du kan få brug for, at ændre din startside. Det vil SpySweeper ikke tillade under normale omstændigheder. Det er selvfølgelig en god ting, for det betyder også, at andre ikke får lov, til at ændre din startside uden din tilladelse. Du kan gøre to ting, du kan enten lukke SpySweeper mens du ændrer din startside, eller du kan gøre det inde i programmet. Klik på knappen Edit IE Hijack Shield Settings. Du får nu det billede som du ser herunder. Under IE Home Page Shield, kan du se din startside. Ret til den ønskede side. Ønsker du at få advarsel, hvis der er forsøg på at ændre din startsider, kan du også sætte flueben som du kan se på billedet herunder. Afslut ved at klikke på OK

33. Stadig i menuen Shields fanebladet Web Browser. Du har måske en Bho som er svær at komme af med. Klik på knappen du kan se på punkt 31. Edit Bho used by Internet Explorer. Så får du billedet herunder. Du kan se de aktive Bho, og kan fjerne flueben ud for de Bho du ikke længere ønsker skal være aktive. Afslut med Ok.

34. Menuen Shields fanebladet Network. Her kan du sætte flueben i Common Ad Sites, for at blive beskyttet mod kendte Ads fra sider du besøger. Det kan sløve din maskine at sætte det flueben. Det anbefales ikke, men du kan prøve det, og fjerne det igen, hvis din maskine sløves - det er ikke alle maskiner som bliver sløve af dette skjold

 

35. Menuen Shields fanebladet Windows System. Her kan du sætte et flueben i Keylogger, for at beskytte dig mod at få sådan en djævel ind. Det kan dog også sløve nogle maskiner, men prøv at se, om du kan køre med dette skjold aktivt, du kan altid fjerne det flueben igen.

 

36. Menuen Shields fanebladet Startup Programs. Her er alt som standard, ingen ændringer

37. Menuen Sweep. Du er nu klar til at scanne/sweepe din computer for første gang, ud fra de indstillinger du måtte have sat undervejs. Klik på Start Custom Sweep hvis du har ændret. Har du ikke ændret noget, vil du se der står: Start full Sweep. Din maskine scannes nu. Det tærer lidt på maskinens kræfter at scanne, så det kan godt være at du vil mærke en vis sløvhed, hvis du arbejder videre med andre ting. Dette er helt normalt.

38. Der går lidt tid, alt efter hvor meget du har liggende før scanningen er færdig. Når alt er scannet, vil du få en meddelse om, hvad der evt. er fundet på din maskine. Som du kan se har jeg fjernet fluebenet ved Bullguard popup ad. Det er en fejl, at SpySweeper finde denne som værende snavs. De andre der er fundet er gode nok, de kommer fra en kundes maskine, hvor jeg havde gemt en backup af hans infektion, som hijackthis slettede. Her lader jeg fluebenet være, jeg har brugt de filer, så dem vil jeg have i Karantæne. Klik på knappen Quarantine Selected /sæt de markerede filer i karantæne.

39. Her kan du aflæse hvike filer der er lagt i karantæne

40. Menuen Quarantine prøv at klikke på den, så kan du se den/de filer som ligger i karantæne. Du kan sætte et flueben ud for de filer du ønsker slettet, og derefter klikke på Delete Selected Items. Er der filer du ønsker gendannet, skal du sætte flueben ud for filen/filerne, og derefter klikke på Restore Selected Items.

41. Gå i menuen Options fanebladet Always Apply. Her kan du se alle de infektioner som er fundet gennem tiden, hvis du får vist Show all Items. Gør du ikke det, kan du klikke på den lille pil ned, og vælge denne feature. Du kan se, at de dialers som jeg fixede for en kunde, ligger herinde. Jeg markerede linjen, og derefter klikkede jeg nede I højre hjørne på Always Quarantine. Du kan også se, at Bullguard popup-ad ligger der. Her har jeg valgt at klikke på Always Ignore, idet jeg ved det er en fejl, at SpySweeper finder den. Gør dine valg herinde.

42. Du er nu færdig, og vil lukke programmet ned, på krydset i øverste højre hjørne. Første gang vil du blive mødt af en ny dialogboks, som fortæller dig, at programmet stadig kører. Sæt et flueben i Don´t show this message again, og klik derefter på Ok. Nu ligger SpySweeper i tray nede ved uret, og passer godt på dig.

 Jeg vil ønske dig held og lykke med programmet. Det er virkelig et af de bedste spywarebekæmpende prg. som findes lige PT.