Phishing

Phishing er en svindler teknik, som efterhånden er ved at blive mere udbredt. Du modtager en mail, som ser ud til at komme fra en meget officiel side. Men pas på det er den sikkert ikke.

Du vil typisk blive forskrækket, når du får sådan en phishing mail, for det vil være en advarsel til dig f.eks. at det ser ud til at din bankkonto er misbrugt, og at du skal have en ny kode.

Du bliver bedt om at klikke på et link, som vil føre dig ind til den meget officielt udseende side. Herinde vil du så skulle indtaste følsomme oplysninger, som f.eks. dit bankkontonr. password mm. så du kan få udskiftet din kode.

Du tror virkelig på, at det. f.eks. er din bank du befinder dig inde i, men nej det er et phishing sted du befinder dig på, og så snart du har indtastet dine koder, så begynder svindlerne at udnytte dig. De vil nu være i stand til at tømme din bankkonto, oprette nye konti, kreditkort - og måske det der er værre.

Du kan også blive begejstret over at modtage en phishing mail. Du får at vide du har enten vundet eller tjent et stor beløb, klik dig ind på din konto og hæv pengene. Men Ak, det er det samme, selvom siden om mailen ser meget officiel ud, så er det en svindler side.

Adressen oppe i adressefeltet vil røbe at det ikke er det korrekte sted du befinder dig på. Men du vil ikke umiddelbart bemærke det, fordi svindlerne har næsten samme adresse. F.eks. http://www.danskebank.dk som er den korrekte adresse kunne se sådan her ud i den ikke korrekte phishing version: http://195.112.65.117/danskebank

Og hvem vil lige tænke over det, ikke den almindelige bruger.

Du vil kunne beskytte dig på flere måder.

  • Sund fornuft, åbn aldrig en spam mail. Og slet ikke dem med udenlandske tekster.
  • Tænk over, at der ikke lige er nogle offentlige instanser som sender dig disse mail. De kender slet ikke din mailadresse, og vil i stedet sende dig et alm. brev, eller kontakte dig pr. telefon.
  • Installer et spam program, da alle disse phishing mail er spam
  • Klik aldrig på link du ikke ved hvad er.
  • Installer meget gerne dette program her, som kan sladre om, det nu også er den viste adresse du befinder dig på. Programmet hedder Spoofstick og kan hentes både til Internet Explorer og Firefox.

Læs også denne artikel her
 

Du finder en dansk manual til SpoofStick her