Defragmenter din computer

Hvorfor skal du defragmentere engang imellem?

Når du gemmer en fil, så gemmes det på harddisken. Det kan være både billeder, dokumenter mm.

Sletter du så en fil, så bliver den slettet fra den plads, som den nu engang ligger på. Så langt så godt.

Nu er du så rundt at slette nogle af alle de overflødige filer du har liggende. Måske sletter du en mængde billeder, fordi du har brændt dem ud på en cd. Du ønsker ikke mere, de ligger og fylder på din harddisk, nu hvor du har dem på en cd. Du får også derved, en masse ledig plads.  Du gemmer nye filer, du slette gamle filer, og sådan går det i flere mdr. Pludselig begynder din maskine at være længere og længere tid, om at åbne dine ting.

Lidt om hvad der sker når du gemmer en fil:

Når du gemmer en fil, sker der det, at er der ikke plads nok det første sted, deles din fil op i flere små stykker. Disse små stykker kaldes fragtmenter. En fil, et dok. eller et billede kan på den måde godt bestå af en masse fragtmenter. Ja, faktisk  i hundredvis af små fragtmenter. Disse fragtmenter ligger rundt omkring på din harddisk, hvor der nu var plads til dem, på det tidspunkt hvor du gemte dem. Når du så åbner en fil, så kan det nogle gange godt tage lang tid at åbne, det er fordi, din computer først lige skal rundt og samle alle disse små fragtmenter op, og så samle dem så det bliver en samlet fil. 

Hvordan kan du defragmentere din computer:

Gå i start - programmer - tilbehør - systemværktøjer - defragmentering. Du får nu det billede frem som du kan se herunder:

Marker det drev du ønsker defragmenteret f.eks. C og klik derefter på Defragmenter. Der vil nu blive ryddet helt op på din computer. Alle dine programmer vil en efter en blive samlet, på en sammenhængende plads, så de ikke længere ligger spredt rundt omkring. Det vil øge hastigheden på din maskine, at programmet ikke skal rundt at finde alle de stumper, men straks finder programmet på en enkelt placering. Det samme gælder for dine egen dokumenter, billeder mm. Du vil kunne mærke en positiv ændring efter denne defragmentering. Har du flere drev, kan du ligeså godt snuppe dem alle, nu du er i gang.

Tip: Det vil være en rigtig god idé, at køre en defragmentering igennem 2-3 gange, for at få en 100% defragtmentering. Første gang du defragmentere drevet, kan det godt tage meget lang tid. Når du defragmentere 2 og 3 gang, vil det gå meget hurtigere.

Der bør være mindst 10% ledig på hvert drev. Er der ikke det, kan du ikke foretage en defragmentering. Din computer kan heller ikke så godt arbejde, hvis der er under 10% ledig plads. Du bør i så fald overveje at få slettet eller flyttet nogle programmer og eller filer.