Rengøring af dit tårn

Du drømmer ikke om, hvor meget snavs der kan samle sig inde i tårnet (din computer). Mange får et helt chok, når de får åbnet for tårnet, og opdager hvor slemt det egentlig står til. Det må du hellere få tjekket, og evt. gjort noget ved.

01. Skab adgang til computerens indre, ved at fjerne dens venstre side (når den ses forfra).
• Løsn skruerne på bagsiden og træk siden af. Det mest almindelige er, at siden trækkes bagud og vippes ud til siden. Der findes mange forskellige tårne, og de skal næsten alle åbnes forskelligt. Denne metode herunder er dog den mest normale metode.

02. Her ses eksempler på snavs, og hvor det sidder.

03.

04. Du skal nu til at fjerne det værste snavs.
• Sørg for der ikke opstår statisk elektricitet (elektriske udladninger ved spændingsforskelle mellem to emner) ved, at gribe fat i kabinettets metal. Derved opnås afladning og udligning.
• Sug så, med et børstehoved monteret, det værste snavs væk fra hele computerens indre. Udvis stor forsigtighed.

05. Mere effektiv rengøring af CPU-køleren og blæseren.

• Afmonter skruerne, som holder blæseren på plads på køleelementet, hvorved blæseren kan løftes af, og dermed kan rengøres på bagsiden. Køleelementet kan også rengøres langt mere effektivt.
• På nogle maskiner, er det ikke helt så ligetil som i dette tilfælde, hvorfor det ikke kan anbefales uøvede, at fjerne blæseren. Men gøres der så godt rent som det er muligt foruden dette, burde det også være ok. Der kan evt. pustes støv væk også – helst med en dåse komprimeret luft, som kan købes for få kr.
• Brug en blød børste eller pensel til, at fjerne fastsiddende snavs samtidigt med, at der suges med et egnet mundstykke, monteret på støvsugeren.

• Grafikkortet i eksemplet her, er med passiv køling (ingen blæser monteret), som næsten ikke samler støv. Havde der siddet en blæser på kortet, skulle den rengøres på samme måde som CPU’ens.

06. Gør rent i resten af computeren.

• Jo mere støv som fjernes, des længere tid går der, inden det er nødvendigt at gøre rent i computeren igen. Typisk vil det være en god idé, at rengøre på denne måde, ca. 1 gang i kvartalet – måske mere – måske mindre, alt afhængigt af, hvor mange timer computeren er tændt, samt i hvilket miljø den befinder sig.

07. Saml delene igen .

• Monter blæseren på CPU køleren og sørg for den sidder ordentligt. Falder den senere af, eller sidder den skævt, kan det få fatale følger. Utilstrækkelig køling kan få CPU’en til at brænde af.
• Bemærk at siden skal monteres korrekt. De små tapper på indersiden (både for oven og for neden), skal passe sammen med hullerne i kabinettet. Siden lægges på og skubbes fremefter, hvorefter skruerne monteres igen.

Afslut med at skrue siden på igen

08. Du har nu en computer, som ikke bliver overophedet og evt. går ned på grund af det.
Skulle den stadig blive for varm, kan der evt. monteres bedre køling, i form af andre og bedre køleelementer, samt blæsere med en højere virkningsgrad.

Billeder og tekst af:
© Cihan & Henrik Kløve, samt redigeret af Anette B Overgaard

 

Tilbage til Tips og Trick