Manual for repair af Windows XP
af Anette B
ehrendt
© Copyright 2006 og alle rettigheder forbeholdt.

Repair af Windows XP
 

Herunder får du information om hvordan du kan reparere dit Windows styresystem, hvis der er gået noget galt. Du mister ikke dine programmer, eller de dokumenter du selv har lavet. Du burde heller ikke miste din mails eller dine konti, men det var nok en god idé alligevel at tage en backup af disse filer. Jeg har skrevet lidt om hvordan du gør det i Outlook Express Klik her.

Det er meget vigtigt, at du hvis du ikke allerede har SP2 på din XP cd, går ud og henter, gemmer og brænder den servicepakke ned, før du går i gang med at reparere systemet. Du skal bruge pakken og installere den på din nye installation, før du går på Nettet første gang.

Her kan du hente SP2, du skal huske at vælge sprog:
http://intern.sdu.dk/it-service/tjenester/ftphotel/ftpindhold/

 1. Det første du skal gøre er at boote op på din Windows XP cd. Det er vigtigt at din bios står til at være first bootdevice cdrom. Hvis du ikke kan boote på din XP cd, så skal du når du starter din computer, trykke på del tasten, for at kommer i bios og ændre det. Gode råd om boot/bios kan du finde her: http://www.spywareinfo.dk/index.htm#/manualer/xp-installation.htm næsten nederst på siden.
   
 2. Når bios er ændret genstartes din maskine, med din XP cd i drevet.

  Start din maskine op på din XP cd. Du vil nu blive mødt af billedet herunder. For at starte op på din xp installations cd, skal du trykke på en vilkårlig tast. Når du ikke at gøre det, vil dit normal Windows starte op. Tryk på en tast, for at starte installationen fra din XP cd.


   

 3. Når der bootes op på Windows cd’en vil det fremgå af skærmen, at installationen undersøger computerens hardwarekonfiguration. Du skal bare vente til denne undersøgelse er færdig.


   

 4. Installationen er i gang. Dit system undersøges. Dernæst giver det dig mulighed for, at køre automatiseret systemgenoprettelse, samt installere 3. parts drivere til SCSI eller RAID (som ikke behandles nærmere her), og der installeres nogle foreløbige filer, som skal bruges af installationen.
  (skal der installeres 3. parts drivere, henvises til bundkort manualen for nærmere info)

  Der går lidt tid før du kommer til næste billede. Du skal ikke foretage dig andet end at vente.


   

 5. Bare vent mens der stadig tjekkes.


   

 6. Der indlæses filer. Vent.


   

 7. Det lyder underligt, det ved jeg godt, men spring det første tilbud om repair over, og fortsæt din installation (nyinstallation). Det er på en måde en nyinstallation du skal i gang med, men vi skal senere i forløbet ændre det til en repair. For at installere Windows XP nu, skal du trykke på Enter tasten, for at fortsætte/begynde installationen.


   

 8. Vent.


   

 9. For at du får lov til at installere Windows XP skal du læse og acceptere licensaftalen. Vi anbefaler du læser hele aftalen, og derefter klikker på F8 tasten når du har læst den, for at acceptere og fortsætte installationen.


   

 10. Du skal nu vælge hvilket drev din nye installation skal ligge på. Her er det absolut nødvendigt, at du vælger det drev, hvorpå dit Windows XP allerede ligger på. Det er som regel C drevet, med mindre du kører med dual boot (flere forskellige styresystemer på samme maskine). Marker det ønskede drev og tryk på R for at få dit system repareret.

   
 11. Der sker nu det, at Windows XP laver en helt ny installation, men samtidig med, at du får denne nye installation, bevarer du alle dine programmer, alle dine indstillinger samt dit skrivebord intakt. Alle fejl og eller mangler, skulle efter denne repair meget gerne være en sagablot. Vil du også se resten af installationen i billeder, så kig her: http://www.spywareinfo.dk/index.htm#/manualer/xp-installation-side2.htm fra punkt 18 og frem. Dog formateres din computer ikke, som vist i punkt 19. Dette er ikke en ny installation, kun en repair, og du mister ikke det som du har liggende på dit C drev.
   

 12. Til dig som ikke behøver se de næste billeder. Installationen af Windows XP går i gang efter du har trykket på R. Følg vejledningen du får vist på skærmen. Du skal huske at have din Cd-licens parat. Du skal bruge den, da det er en helt ny installation. Det gælder også, at du under installationen, skal sætte det hele op igen, såsom netværk, tastatur, skærm mm.
   

 13. Meget vigtigt at vide, når det er en ny installation, så mangler ServicePack2 til både Windows og Explorer. Du skal sørge for at have brændt det ned på en Cd, før du går igang med en Repair, så du inden du går på Nettet med din "nye" installation første gang, får ServicePack2 installeret.
   

Efter du har hentet og installeret SP2, skal du straks gå ud og hente alle nye opdateringer HER Du skal sikkert genstarte flere gange. Bliv ved med at se efter opdateringer, til der står, at der ikke er flere opdateringer til din maskine. Du klikker på knappen Hurtig, for at få de vigtigste opdateringer.

Lidt råd:

Er det en gammel XP cd du har, og/eller har du kun SP1 eller igen ServicePacks på din cd, kan du selv lave en ny XP cd, hvor SP2 er inkl. Først skal du hente og gemme SP2 på din harddisk. Derefter skal du slipstreame denne cd, så SP2 og XP bliver forenet til en cd. Du skal bruge et prg. til at gøre dette med.

Selve "slipstream" programmet finder du Her

En fin vejledning i billeder finder du Her

Du har nu en ny XP cd, hvor SP2 allerede ligger på, og nu er det kun alle de sidste nye opdateringer du mangler. Hent dem straks efter din nye installation er færdig.